Tăcerea...

                     
             Definiții ale tăcerii am citit multe. Părerile sunt împărțite. Unii ar spune că tăcerea este o calitate, o virtute, specifică omului inteligent. Alții consideră tăcerea o barieră în comunicare, cea care ridică ziduri în relațiile interumane.
             Din punctul meu de vedere, tăcerea reprezintă o formă de autocontrol când nu poți spune unei persoane exact ce gândești căci acele cuvinte vor face rău relației. De obicei mi se întâmplă asta în relații de tip profesoral, uneori chiar cu prietenii. Diferența e că prietenilor încerc să le vorbesc alegând cât de bine pot cuvintele căci tăcerea provoacă distanță, ceea ce nu ne dorim când vine vorba de persoane dragi.
            Tăcerea poate fi dureroasă, poate impune distanță și are drept consecință pierderea unei relații, unui om drag. Tăcerea poate fi chinuitoare când cauți răspunsuri, când ai nevoie de ele pentru a înțelege, pentru a ajuta, pentru a pansa o rană. În astfel de situații ador cuvintele, dar cele din inimă, cele alese cu grijă, cele care au puterea de a clarifica situații, de a vindeca sau de a păstra frumusețea întâmplărilor.
            După cum mă știți, eu sunt iubitoare de cuvinte, de cuvinte frumoase care au rol de a crea zâmbete, de a motiva pozitiv, de a crea încrederea, de a vindeca. Nu cred că există putere mai mare ca "logosul". Acesta a fost prima mare putere creatoare a Universului, deci este darul nostru suprem dat de Dumnezeu, alături de Iubire, Credință, Liber Arbitru, Speranță.
           Încerc zilnic să spun cuvinte frumoase oamenilor din jur,elevilor mei, mai ales când simt că au nevoie de ele. Asta, de cele mai multe ori, aduce un zâmbet, uneori chiar dă încredere, dă putere.
           Cuvintele urâte nu fac decât să distrugă, să provoace suferință și abisuri, ziduri și răceală, provoacă găuri în suflet care nu se pot astupa decât cu alte cuvinte și fapte frumoase, cu regrete și luptă de a recâștiga ce jignirile au făcut pierdut. Nu doare nimic mai mult ca un reproș sau o jignire din partea unui om drag! Uneori găurile din suflet nu se mai pot vindeca dacă nu se face ceva urgent. Timpul e și aici important, ca peste tot.
           Cred că rețeta succesului ține de comunicare, sentimente, rațiune și suflet. E bine să ții cont de reguli, de limite, de rațiune, dar dacă nu se face totul cu implicare emoțională, cu un strop de iubire, nimic nu are valoare.
         


Comentarii

Trimiteți un comentariu